viernes, 2 de octubre de 2015

UD3 - 3.2 Filet, Mos i Pelham





En aquest apartat explicaré que es un filet, un mos i un pelham


El Fre: Es un instrument  de ferro al qual es lliguen les regnes i que, posat a la boca del cavall, entre els ullals i els queixals, serveix per subjectar-lo i conduirlo

L'embocadura: És la part del fre que entra dins de la boca del cavall 

    Imatge de embocadura













Segons el tipus de fre, l'embocadura  podrà actuar sobre diferents parts de la boca del cavall, aixo combinat amb les altres ajudes fa que el genet pugui tenir un perfecte control s'obre l'animal

Tipus de embocadues

Embocadura de Filet rígid: Actua damunt les barres de la boca

Embocadura articulada: Fa la funció com un obrenous damunt la llengua i comprimint la comisura dels llavis

Embocadura de mos rígid: Fa palanca i transmet la pressió a la nuca del cavall

- La cadeneta fa pressió a la sotabarba

Embocadura de Filet rígid
Embocadura de Filet rígid de goma
















Filet: És un tipus de fre suau i generalment articulat d'acer inoxidable i alguns porten goma, la seva embocadura pot ser de diferents maneres.

Tipus de filets

Gruixos - Son els menys rigorosos

Form - Els curvats són mes suaus

Forma de les Analles - Rodones o ovalades ( donen menys joc )

Paciclos o cames - Poden portar o no, els que porten son més suaus.


Mos: Fre amb embodadures fixa o mòbil que actua amb mes contundencia que el filet i es combina amb el filet. ( Poden ser llisos o cuvats)
Exemple de Mos














Pelham: Amb el filet articulat. Els anells de pelham s'usen per a la sotabarba o cedenets i per agafar-se a les galtes. Els anells del mig reben les regnes de filet. Els anells inferiors són per a les regnes del fre.



Exemple de Pelham











Pregunta:Quina direfencia hi ha entre mos i peltham?

El peltham es articulable i el mos no


Manteniment del mos i pelham 


Despres d'utilitzar s'ha de mullar sempre el mos amb aigua i despres netejar-lo amb un fregament o respall per a que no quedin residus enganxats.


No hay comentarios:

Publicar un comentario